Kontaktujte nás: Telefon: +420 734 236 363 | Email: info@eminence-organics.eu

PROČ SE TVOŘÍ PIGMENTOVÉ SKVRNY?

Mailchimp banner (11)

Říkáme jim stařecké skvrny, jaterní skvrny, černé nebo sluneční skvrny. Bez ohledu na to, jak je nazýváme, jedná se o místa s poškozením kůže.

Řekněme si něco o tom, jak se tmavé skvrny tvoří, co se děje s pokožkou, když dochází k hyperpigmentaci, proč k ní dochází a jak o pokožku správně pečovat.

Ochrana proti slunci (2)

 

PROČ VZNIKAJÍ TMAVÉ SKVRNY?

Ať už je odstín vaší pleti tmavý nebo světlý, obsahuje pigment zvaný melanin. Produkují ho buňky zvané melanocyty a působí jako forma ochrany kůže. Pokud však dojde k hyperpigmentaci, vaše pokožka produkuje nadbytek melaninu. Způsobuje usazeniny a ty pak vytváří skvrny tmavší barvy než okolní kůže.

Přestože hyperpigmentace postihuje pokožku všech odstínů, častěji postihuje typy tmavší. Zde jsou tři důvody, proč tmavé skvrny vznikají.

Vystavení slunci

Nejčastější příčinou tmavých skvrn je poškození sluncem. Pokud jsou melanocyty stimulovány škodlivými UV paprsky, reagují uvolňováním melaninu, který působí jako přirozený opalovací krém. Slunce ale může vyvolat produkci příliš velkého množství melaninu, což způsobuje tmavé skvrny na kůži.

Slunce ale nevytváří jen tmavé sluneční skvrny, ale způsobuje také tzv. stařecké neboli jaterní skvrny. Tento typ hyperpigmentace je také způsobena poškozením sluncem, které se nahromadilo během mnoha let, po které byla pokožka slunci vystavována. Začínají se objevovat okolo 55 let na obličeji, zádech, ramenou a nártech.

Jak stárneme, počet melanocytů se snižuje, ale zvyšuje se produkce pigmentu. Starší kůže je také tenčí a bledší, což tmavé skvrny ještě zdůrazňuje.

eminence-organics-dark-spots-on-face

 

Hormony

Když hladina hormonů kolísá, jedním z vedlejších účinků je změna pigmentace zvaná melasma. Vzestup hormonů většinou během těhotenství, hormonální terapii nebo užívání antikoncepce stimuluje produkci melaninu. U těhotných žen se často objevují tmavé skvrny na nose, tvářích, čelisti, čele nebo bradě. Někdy tento pigment nazýváme "těhotenská maska". Tento typ hyperpigmentace většinou trvá dokonce těhotenství nebo do návratu hormonálních hladin do rovnováhy.

Zánět

Tmavé skvrny se někdy mohou objevit po zánětu nebo poranění kůže. Zejména u těch, kteří trpí akné, ekzémy, alergickými reakcemi nebo jinými kožními onemoněními. Tento typ skvrn se nazývá pozánětlivá hyperpigmentace. Je přirozenou reakcí pokožky na zánět. Po vzniku ranky se kůže zanítí a jak se hojí, pokožka přirozeně produkuje nadbytek melaninu.

Ochrana proti slunci (1)

JAK ZABRÁNIT HYPERPIGMENTACI?

Důležité je chránit pokožku před poškozením a redukovat už vytvořenou hyperpigmentaci.

Chraňte se před sluncem

Vzhledem k tomu, že poškození slunečním zářením je jednou z hlavních příčin tmavých skvrn, je UV ochrana pro zabránění vzniku skvrn zásadní. Pokud zůstáváte na slunci, noste klobouk a používejte krémy s ochranným faktorem.

Vyhněte se horku

UV záření není jediným spouštěčem produkce melaninu. Zdroje tepla mohou také stimulovat melanocyty, které pak produkují více pigmentu. Vyhněte se aktivitám při vysokých teplotách a udržujte pokožku v chladu.

Zabraňte zánětu

Zánět je dalším hlavním důvodem tmavých skvrn. Skoncujte tedy se zlozvyky, které dráždí pokožku. Se škrábáním pupínků a dalšími činnostmi, které poškozují pokožku, musíte skončit.

Používejte vitamín C

Odorníci radí, že lokální antioxidant, jako je sérum s vitamínem C, pomáhá proti výskytu tmavých skvrn. Pokud je ovšem aplikováno pravidelně. Vitamín C narušuje produkci melaninu (kromě jiných pozitivních účinků na pleť). Je proto nezbytným krokem prevence proti hyperpigmentaci. Vyzkoušejte třeba Sérum z citrusů a kapusty s vitamínem C a E.

 

 

Affiliate program