Kontaktujte nás: +420 734 236 363 | info@eminence-organics.eu

CO VŠE DOKÁŽE VITAMÍN C

vitamín c

 

Není žádným tajemstvím, že vitamín C je v péči o pleť nepostradatelný. Tato složka je známá pro svou schopnost rozjasňovat, vyrovnávat tón pleti a snižovat výskyt jemných linií a vrásek. Přečtěte si, jak dodat vitamín do vaší péče o pokožku.

CO JE VITAMÍN C?

Silný antioxidant, známý také pod názvem kyselina askorbová, je nezbytný pro růst, vývoj a regeneraci všech tělesných tkání, včetně kůže.

Bylo zjištěno, že pomáhá předcházet poškození UV zářením, zklidňuje zánět a zvyšuje tvorbu kolagenu v pokožce.

Naše tělo si vitamín C samo nevytváří a ani ho nedokáže dlouhodobě udržet. Tělu ho musíme dodat požitím (například ve formě ovoce a zeleniny) nebo topicky. To znamená prostřednictvím pokožky nanesením kosmetických produktů, které vitamín C obsahují.

Mezi zdroje s nejvyšším obsahem patří:

  • Citrusové plody - citron, pomeranč a grapefruit
  • Listová zelenina - kapusta, brokolice, špenát
  • Rajčata
  • Jahody
  • Šípkový olej
  • Rakytníkový olej

ÚČINKY VITAMÍNU C NA POKOŽKU

Jednou z jeho nejdůležitějších vlastností je schopnost napravovat škody způsobené znečištěným okolním prostředím. Pomáhá předcházet stárnutí pleti, podporuje její obnovu.

BOJ S VOLNÝMI RADIKÁLY

Volné radikály jsou nestabilní molekuly, kterým chybí jeden elektron do páru. Při pokusu o stabilizaci "ukradnou" elektrony z jiných zdravých buněk. Tento proces způsobuje oxidaci, která se projevuje suchou a podrážděnou pletí a jejím stárnutím.

Volný radikál mohou neutralizovat antioxidanty, které "darují" elektron volným radikálům dříve, než dojde k nepřiměřenému poškození pokožky.

PODPORA PŘIROZENÉ BARIÉRY PLETI

Lipidová bariéra je nezbytnou součástí vnější vrstvy kůže. Pokud je zdravá, pomáhá udržovat vlhkost a odráží volné radikály. Vitamín C zvyšuje produkci bariérových lipidů a tím i schopnost pokožky chránit se před transepidermální ztrátou vody.

MINIMALIZACE LINIÍ A VRÁSEK

Kolagen a elastin jsou častými oběťmi poškození volnými radikály. Tyto proteiny jsou zodpovědné za hustotu a pružnost pleti. S tím je spojený i mladistvý vzhled pleti. Jako antioxidant pomáhá vitamín C potlačovat viditelné známky stárnutí. 

K poklesu tvorby kolagenu přispívá i biologické stárnutí. Produkce a zásoba kolagenu se snižuje. Vitamín C aktivuje fibroblasty pokožky a pomáhá vytvářet nový kolagen. Také stabilizuje již existující kolagen a pomáhá udržovat pleť pevnou a pružnou.

VITAMÍN C V KOSMETICE

Ideálním způsobem, jak dodat vitamín do pokožky, je použití produktů s jeho obsahem. Nejvyšší množství této složky obsahují séra.

Použití séra je jednoduché. Jsou obvykle formulovaná do rychle vstřebatelné receptury vhodné pro všechny typy pleti. Používat jej můžeme ráno i večer. Odborníci na péči o pleť doporučují nanášet 1 - 2 kapky na čerstvě vyčištěnou pleť. Krém nebo pleťový olej nanášejte až po úplné absorpci.

V případě citlivé pokožky je doporučen test citlivosti. Sérum naneste na předloktí a sledujte reakci přibližně 24 hodin. Pokud se nedostaví žádné reakce, můžete bez obav nanést na pleť.

SPRÁVNÝ VÝBĚR

Při výběru séra s vitamínem C hledejte hlavně:

  • Kyselinu L-askorbovou (nejúčinnější typ vitamínu C v péči o pleť)
  • Koncentraci - ideálně mezi 10 - 20 %
  • Doplňkové složky jako je vitamín E a kyselina ferulová, které zvyšují antioxidační vlastnosti vitamínu C 
  • Tmavou nebo tónovanou lahvičku bez přísunu vzduchu, která zabrání oxidaci vitamínu C

c sérum

 

PORCE VITAMÍNŮ

Sérum z citrusů a kapusty je lehký přípravek, který lze snadno přidat do jakékoliv běžné péče o pleť.

Obsahuje dva typy vitamínu C. Kyselinu L-askorbovou získanou z citronu a grapefruitu a askorbylfosfát sodný (známý také jako sůl vitamínu C). Společně s vitamínem E a kyselinou ferulovou zvyšuje jeho antioxidační účinky.

Koncentrace vitamínu C v séru je 16 %, což se ukázalo jako optimální množství, které nedráždí pleť a poskytuje silné antioxidační účinky.

JAK UCHOVÁVAT VITAMÍN C A UDRŽOVAT JEJ STABILNÍ

Tato zranitelná složka se rozpadá, pokud je vystavena vzduchu a světlu. Pro maximální ochranu séra doporučujeme uchovávat jej na chladném a tmavém místě. 

Affiliate program