Kontaktujte nás: +420 734 236 363 | info@eminence-organics.eu

Jak působí cukr na naši pokožku?

donut_doughnut_sugar_food_nail-504325

Dáváte si zrovna něco sladkého? Máme pro vás několik informací, které vás přinutí svou pochoutku odložit. Cukr totiž podporuje předčasné stárnutí pleti. Ačkoliv existuje spousta faktorů, které ničí naši pleť, cukr je pravděpodobně jedním z nejhorších.

Tady je několik důvodů, proč omezit konzumaci cukru nejen kvůli dietě.

 

PŮSOBENÍ CUKRU NA NAŠI PLEŤ

Cukr poškozuje naši pokožku procesem zvaným glykace. V naší krvi se váže na bílkoviny a produkuje škodlivé volné radikály, teré se nazývají AGEs neboli konečné produkty pokročilé glykace. Čím více cukru konzumujeme, tím více se AGEs hromadí a poškozují bílkoviny kolem sebe.

1. Poškozuje kolagen a elastin

Nejzranitelnější vůči poškození jsou bílkoviny, které slouží jako stavební kameny pro naši pokožku - kolagen a elastin. Tyto bílkoviny udržují pokožku pevnou a pružnou. Díky nim je pokožka plná a přirozeně napnutá. AGEs dělají kolagen a elastin křehčí, sušší a ztuhlejší. Na pleti toto pozorujeme v podobě jemných linií a vrásek

2. Mění typ kolagenu

Strava s vysokým podílem cukru také ovlivňuje typ kolagenu, který má naše pleť. Ta obsahuje tři primární typy kolagenu. I, II a III. Typ III je nejstabilnější a nejodolnější, ovšem glykace mění tento typ na I a snižuje tak jeho pevnost a stabilitu pleti.

3. Deaktivuje přirozené antioxidační enzymy

Kromě poškození esenciálních bílkovin v pokožce deaktivuje AGE také přirozené antioxidační enzymy našeho těla. Bez antioxidantů je pokožka citlivější a náchylná k poškození volnými radikály z okolí. Například znečištěným životním prostředím, modrým světlem a UV paprsky. Volné radikály se pak "toulají" po těle a vyvolávají oxidační stres, který přispívá k předčasnému stárnutí pokožky.

 

PROJEVY

Podle British Journal of Dermatology se viditelné známky glykace u žen objevují už okolo 35. roku. V této době dochází k hromadění oxidačního poškození, k hormonálním změnám a vytváření AGE. Zde jsou příznaky toho, že viníkem stárnutí pokožky může být cukr.

1. Pokožka se zdá na povrchu ztvrdlá a lesklá

2. Objevuje se hyperpigmentace a nepřirozené zbarvení pleti

3. Podél horního rtu se objevují nevzhledné linie

4. Při úsměvu se objevují u koutků úst vrásky

5. Kůže na bradě a pod bradou je ochablá

Působení cukru

 

6 TIPŮ PRO PREVENCI

Dobrou zprávou je, že není nikdy příliš pozdě na boj se známkami stárnutí. Teď už víte, jak může cukr pleť poškodit. Tady je 6 tipů, jak tomu předcházet.

1. Omezte cukr

To je základ. Úplně vyloučit cukr z naší stravy je obtížné. Můžeme jeho příjem alespoň snížit. Doporučujeme udržovat přidaný cukr na maximálně 10 % denního příjmu kalorií. Důležité je také vyhýbat se skrytým cukrům, jako jsou různé sirupy a ovocné šťávy, v potravinách. Například kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy se přidává do nealkoholických sladkých nápojů a balených potravin.


Voda je nezbytná pro produkci kolagenu a elastinu

a pomáhá bojovat proti účinkům glykace


2. Pijte více vody

Pitná voda nemá přímý vliv na hydrataci pokožky, ale pomáhá tělu plnit klíčové funkce, které účinně podporují zdraví pokožky. Voda je nezbytná pro produkci kolagenu a elastinu a pomáhá bojovat proti účinkům glykace. Pijte hodně vody a do své stravy zařaďte více potravin, které jsou bohaté na tekutiny. Takový salát z okurek a rajčat bude ideální.

3. Doplňte jídelníček

Řada studií uvádí, že vitamíny B1 a B6 působí proti působení AGE. Vitamín B1 najdete v zeleném hrášku, sezamových semínkách a špenátu. Vitamín B6, který je nezbytný pro vývoj a údržbu pokožky, najdete v cizrně, fazolích a slunečnicových semenech.

4. Nabijte se antioxidanty

Antioxidanty neutralizují a chrání tělo před škodlivými účinky volných radikálů. Tyto přirozeně se vyskytující vitamíny a minerály pomáhají tím, že zabraňují navázání cukrů na bílkoviny. Naše tělo produkuje antioxidanty přirozeně, ale doplnit je můžete v podobě bobulí, listové zeleniny a kávy. Také je najdete v přípravcích pro péči o pleť. Hledejte ty, které obsahují vitamíny C a E. Pomáhají kolagenu a elastinu udržovat svůj tvar a tím sílu a pružnost pokožky.

5. Dostatečně spěte

Jedním z tajemství krásy je dostatek spánku. Když spíme, pokožka se regeneruje a napravuje poškození způsobená během dne. Studie ukazují, že nedostatek spánku přispívá k tvorbě jemných linií, nerovnoměrnému tónu pleti a nižší pružnosti pleti. Stejně jako délka spánku je důležitá i jeho kvalita. Nejvíce práce tělo udělá během hlubokého spánku.

6. Zkuste detox pleti

Detoxikace pokožky je dalším způsobem, jak zmírnit škody způsobené glykací. Výhodou detoxikace pokožky je, že jí umožňuje nový začátek. Stimuluje zdravější prostředí pro růst nových zdravých buněk a může podporovat i zvýšenou produkci kolagenu a elastinu.

I přes to, že doporučujeme vynechat cukry, své pokožce můžete dopřát sladce voňavou péči kdykoliv jen budete chtít.

Zpevňující liftingová maska s výtažkem z acai poskytne vitamínovou nálož pro revitalizovanou a osvěženou pleť. Stejně tak slaďounká Maska s jahodou a rebarborou.

Firm-Skin-Acai-Masque-2241_LRPro suché rty a jemné linky okolo nich vyzkoušejte hydratační Balzám na rty s šípkem a citronovou trávou. Šípkový olej a levandule budou o vaše rty dokonale pečovat.

Peeling s jahodou a rebarborou obsahuje rýžový prášek a kyseliny mléčnou a salicylovou. Jemně vyhladí pleť a díky jahodám a rebarboře dodá pleti potřebné antioxidanty.

Vyzkoušeli jste někteý z těchto produktů? Podělte se s námi o zkušenosti a dojmy na našem Facebooku a Instagramu.

 

 

 

Affiliate program