Kontaktujte nás: +420 734 236 363 | info@eminence-organics.eu

JAK JE TO S CHEMIÍ V KOSMETICE? STRAŠÁK NEBO SKUTEČNÉ NEBEZPEČÍ?

přírodní kosmetika

Žiju absolutně zdravě! V pondělí si dám bio kozí jogurt. V úterý fair trade čokoládu. Ve středu špaldový koláček s tofu. Ve čtvrtek načnu lahvičku s extra panenským olivovým olejem a v pátek obléknu tričko z organické bavlny. A o víkendu hurá na farmářský trh!

 

Zní to legračně? Někomu stačí k pocitu, že pro sebe dělá maximum, opravdu málo. Ale i ti, kteří by chtěli žít v souladu s přírodou a přirozenými potřebami svého těla, občas přehlédnou věci, které jim ubližují víc, než proklínaný hamburger z fastfoodu. Zvlášť když se zaměříme jen na jídlo

a nevšimneme si, jak moc nám mohou škodit každodenní průvodci našeho života:

 

- výživné krémy a masky 

- tonika a kůry na omlazování

- šampony, kondicionéry, laky a tužidla

- sprchové gely, antiperspiranty, zubní pasty a tak dále

 

Problém je v tom, že se množství látek v těle násobí s každým dalším produktem, který denně používáte. Proto se počet lidí, kteří volí organickou bio kosmetiku, stále zvětšuje. Její složení totiž tvoří přírodní substance.

 

Proč vyzkoušet bio kosmetiku?

V průměru 515 různých chemických látek si denně na sebe nanese nebo nastříká každá žena.  Mnohé z těchto sloučenin přitom nejsou považovány za zcela neškodné. Jen parfém obsahuje zhruba 250 různých látek, ale může jich být až 400.

 

Podle výzkumu společnosti Bionsen používá žena denně průměrně 13 různých kosmetických přípravků, přičemž každý z nich obsahuje v průměru asi 20 různých chemických látek včetně aditiv. Přitom podle studie jsou některá z těchto aditiv spojována s rakovinou, hormonálními problémy, kožními potížemi a alergiemi.

Rtěnka pak obsahuje v průměru 33 různých látek, tělové mléko 32, řasenka 29 a nejčistší přípravek, krém na ruce, asi 11.

make-up-3408991_1280

Škodliviny se usazují v organismu a znečišťují tělo. Pomalu, ale jistě. Bez zjevných příznaků. A potom náhle přijdou nejrůznější alergie či oslabení imunitního systému. Toxické látky se přes kůži, která je skvěle absorbuje, dostanou do krve či lymfatického systému a celého těla. Mnohé kosmetické přípravky navíc obsahují složky, které propustnost kůže ještě zvyšují.

Pokuste se proto vyměnit za organické produkty alespoň ty, které využíváte nejintenzivněji. Každý den a ve velkém množství.

Už víme, že například ftaláty, aceton nebo formaldehyd přímo ohrožují naše zdraví. Existuje ale spousta dalších… Které látky nám nejvíce ubližují? A jaké jsou jejich přírodní alternativy?

Parabeny versus přírodní konzervanty

Látky jako MDGN čili Methyldibromo glutaronitril mají chránit před bakteriemi, plísněmi a kvasinkami a prodlužovat trvanlivost výrobků. Přidávají se do krémů, čistících pleťových mlék, opalovacích krémů a sprchových gelů, včetně dětské kosmetiky. Jde ale o silný alergen, který může i v minimálním množství obsaženém v těchto produktech vyvolat u citlivějších jedinců kožní záněty.

Detergenty versus Coco glucosidy

Laurylsíran sodný (SLS) má odstraňovat nečistoty. „Hezky“ přitom pění. Přidává se do sprchových gelů, šamponů, mýdel, či pěn na holení, ale také do zubních past a ústních vod. I tato látka vyvolává ve větším množství dočasné podráždění kůže – dokonce se k tomu používá při toxikologických studiích. Do organismu se například při čištění zubů vstřebává už za třicet vteřin.  

Pegy versus přírodní emulgátory, skvalan

Další zdraví škodlivá sloučenina je propylenglykol obsažený v zubních pastách, šampónech, kondicionérech, deodorantech, pleťových krémech a maskách, pěnách a gelech na holení, či dekorativní kosmetice.

Ropné oleje versus rostlinné oleje a másla

detergent-3190614_1280

Laurylsíran sodný (SLS)  se často přidává do sprchových gelů, šamponů a  mýdel

Diagnostikoval vám lékař zvýšené množství těžkých kovů v těle? S největší pravděpodobností za to mohou antiperspiranty. Potit se je dnes totiž „společensky neúnosné“. Aplikujete je během pracovního dne dokonce několikrát. Nemluvě o večerním programu. Většina těch obvyklých je bohužel vyrobena na bázi agresivních sloučenin hliníku. Jejich používání může omezovat funkci ledvin a plíživě ohrožovat organismus.

Stejně tak parfémy obsahující syntetické pižmo či ftaláty DPE negativně působí na hormonální systém či jako v druhém uvedeném případě na DNA spermií. Tyto látky jsou navíc v přírodě prakticky neodbouratelné. A tak se v ní hromadí. U kojících žen prostupují do mateřského mléka.

Takže kde vlastně začít?

  • děti a těhotné ženy
  • pleťová péče
  • tělová péče
  • dekorativní kosmetika
  • vlasová péče

Jsou vám jednotlivé pojmy jako "přírodní", "bio", "organic" atd. nejasné?

BIO KOSMETIKA - zatím není definována zákonem. EU si ji řídí jednotlivými nařízeními, které vychází ze standardů COSMOS (nařízení Rady 1223/2099/ES).

Za důvěryhodnou bio kosmetiku můžete považovat tu, která splňuje alespoň cetifikát (CPK, CPK bio, Ecocert, Cosmebio, KEZ atd.) od jedné ze specializovaných firem, které kontrolují kvalitu výrobků (př. Obsahuje bio sroviny, neobsahuje GMO suroviny, chemické konzervanty atd.) Certifikát není dlouhodobý. Každé 2 roky je nutné žádat o něj znovu. V průběhu této doby je výrobce prověřován neplánovanými inspekčními kontrolami.

PŘÍRODNÍ KOSMETIKA - označuje vše, co má svůj původ v přírodě.

ORGANICKÁ KOSMETIKA - označuje kosmetiku, která obsahuje látky, jejichž základem jsou řetězící se atomy uhlíku. Zjednodušeně řečeno - obsahuje látky, které mají původ v živé přírodě.

VEGANSKÁ KOSMETIKA - neobsahuje živočišné přísady a není testována na zvířatech. Certifikát uděluje britská nezisková organizace Vegan Society. Všechny produkty musí splňovat standardy Vegan Animal-free Standards.

BIO PRODUKT - přípravek, který byl vyroben ekologickým způsobem z ekologických surovin.

BIO SUROVINY - v kosmetice mají různé procento zastoupení. Zaručují, že suroviny byly ekologicky využity. To znamená, že při pěstování i sběru bylo využito ekologického zemědělství v souladu s nařízením Evropské unie. Co to ale znamená? Například to, že nebyla při pěstování použita syntetická hnojiva. Ekologické zemědělství se tak navrací k původnímu zemědělství bez použití chemie.

BYLINKY

BEZ PARFEMŮ - Pokud vidíte tento nápis, znamená to, že nebyly při výrobě použity syntetické parfémy, které mohou dráždit velmi citlivou pokožku nebo pokožku s kožními problémy. Výrobky by měly obsahovat přirozené vůně získané za použití přírodních surovin.

BEZ KONZERVACE - znamená to, že kosmetika není konzervovaná. Byly v ní použity pouze povolené syntetické konzervační látky (např. kyselina sorbová, kyselina benzoová...).

BEZ GMO nebo GMO Free - znamená, že ve výrobě nebyly použity suroviny, které byly vypěstovány pomocí genetické modifikace organizmů.

BEZ SYNTETICKÝCH BARVIV - ve výrobku nebyla použita syntetická barviva, pouze přírodní pigmenty nebo barviva.

Pokud ovšem pátráte po té nejčistší kosmetice, hledejte označení jako: 100% přírodní, kontrolovaná přírodní kosmetika, kontrolovaná biokosmetika, 100% BIO

 

DŮVĚRYHODNÉ MEZINÁRODNÍ CETIFIKÁTY

Snímek1

Snímek3

 

DŮVĚRYHODNÉ "NÁRODNÍ" CERTIFIKÁTY

Snímek2

  

 

Affiliate program