CO JSOU ENZYMY A PROČ JSOU PRO NAŠI PLEŤ PROSPĚŠNÉ
Pokud hledáte jemný, ale účinný způsob jak vyhladit pleť, enzymy mohou být právě pro vás těmi správnými pomocníky. Tyto přírodní proteiny, běžně získávané z ovoce, jako je papája, ananas a kiwi, pomáhají urychlit přirozený proces obnovy pleti.
Pojďme se podívat, jak enzymy fungují.
JAK ENZYMY FUNGUJÍ?
Ovocné a rostlinné enzymy vám mohou pomoci získat jemnější pleť, ať už při domácí péči nebo v kosmetickém salonu. Ošetření enzymatickými produkty poskytuje nejen jemnou exfoliaci, ale také hydrataci, výživu a doplnění antioxidantů. Tím přispívají k celkovému zdraví pokožky.
Naše kůže je primárně složena z proteinu zvaného keratin. Jak stárneme, snižuje se rychlost obnovy horní vrstvy epidermis a její ztluštění. To má za následek hromadění odumřelých kožních buněk, což může způsobovat matný vzhled pleti.
Enzymy získané z tzv. superpotravin jako je ananas, kiwi a papája, podporují přirozený proces obnovy pokožky tím, že působí jako katalyzátory, které urychlují biologické procesy a zrychlují přirozenou exfoliaci pokožky.
Naštěstí enzymy toto mohou snadno vyřešit. Enzymy získané z tzv. superpotravin (superfoods), jako je ananas, kiwi a papája, podporují přirozený proces obnovy pokožky tím, že působí jako katalyzátory, které urychlují biologické procesy a zrychlují přirozenou exfoliaci pokožky. Enzymatické exfolianty jemně rozpouštějí vazby (keratinu) držící odumřelé kožní buňky na pokožce a řeší tím nerovnoměrný tón pleti, tmavé skvrny a výrazné známky stárnutí.
VÝHODY ENZYMATICKÉ EXFOLIACE
Enzymatická exfoliace podporuje vzhled jasné, hladké a svěží pleti. Protože enzymy poskytují jemnou exfoliaci pouze na povrchu pokožky, způsobují jen velmi zřídka podráždění. Proto je doporučována odborníky na péči o pleť a je vhodná pro všechny typy pleti, dokonce i tu nejcitlivější. Tady jsou některé další benefity:
Jemný peeling
Enzymy rozpouští vazby (keratin) mezi odumřelými buňkami na povrchu pokožky pomáhají je jemně rozkládat a odstraňovat. Tímto procesem docílíme jasnější a svěžejší pleti.
Vhodné i pro citlivou pleť
Enzymy poskytují velmi jemnou exfoliaci bez podráždění nebo zarudnutí, takže jsou vhodné pro citlivé nebo reaktivní typy pleti.
Rozjasnění a rozzáření
Enzymy jako papain podporují rozjasnění pleti. Umožňují také hlubší pronikání a působení následně aplikovaných produktů, včetně těch s antioxidanty pro zářivou pleť.
Peeling na míru
Různé enzymy se zaměřují na specifické typy kožních potíží. Například papain a bromelain jsou vynikající volbou pro jemnou exfoliaci, zatímco lipáza může pomoci redukovat kožní maz. Doma i v salonu pak nabízí personalizovanější péči o pleť.
Vylepšují texturu pleti
Rozpouštěním vazeb mezi odumřelými kožními buňkami enzymatické exfolianty vyhlazují povrch pokožky, snižují výskyt linek a vrásek a celkově vylepšují texturu.
Zesvětlují tmavé skvrny
Enzymy zmírňují vzhled tmavých skvrn na pokožce. Fungují tak, že urychlují výměnu pigmentových buněk, což vede k jednotnějšímu tónu pleti a zesvětlení barvy.
ZDROJE ENZYMŮ
Enzymy používané v péči o pleť jsou často získávány z ovoce a zeleniny. Pro optimální výsledky vždy hledejte enzymatické peelingy obsahující různé ovocné enzymy (jako je aktinidin, bromelain, papain) a enzymy rostlinného původu (lipáza). Každý z nich nabízí jedinečné vlastnosti a současně podporuje tvorbu nových pleťových buněk. Najdete je v superpotravinách jakou jsou:
Kiwi (enzym aktinidin)
Aktinidin je enzym získaný z kiwi. Pomáhá odstraňovat horní vrstvu pokožky a podporuje hladší pleť.
Ananas (enzym bromelain)
Bromalain pocházející z anansu je ideální pro citlivou a podrážděnou pokožku nebo pokožku náchylnou k růžovce. Má totiž protizánětlivé účinky. Díky němu pleť vypadá zklidněná s rovnoměrnějším tónem. Ananas je také bohatý na vitamín C, antioxidant, který podporuje elasticitu a mladistvost pleti.
Papája (enzym papain)
Tento enzym rozkládá vazby mezi odumřelými kožními buňkami na povrchu pokožky. Také podporuje jasnější a jemnější pleť.
Fermentované rostlinné cukry (lipázový enzym)
Lipáza, enzym používaný pro redukci kožního mazu, pochází z fermentovaných rostlinných cukrů.
Vyzkoušejte sílu enzymů ze superovoce v nové kolekci Superfood Enzymes.